woensdag 5 december 2007

Wie spreekt nog normaal

Goeiesmorges juffrouw Jannie is in een maand tijd verdreven door Goeiemoggel..15 kiklo inktvip.. Met dank aan KPN voor de nieuwe kantoorhumor.
Goeiemoggel heeft koffiejuffrouw Jannie verdreven..



Je moet de afgelopen weken ongeveer onder een steen hebben gelegen als je de kreet nog niet van één van je collega's of op straat hebt gehoord: Goeiemoggel! De tekst uit de laatste KPN-commercial, vervaardigd door het Amsterdamse reclamebureau N=5, is een enorm succes! De heren van Jiskefet en hun juffrouw Jannie kunnen na al die jaren inpakken met hun 'Goeiesmorges, deze morgen'. Goeiemoggel is de leus!

Kantoorhumor op en top, zo kun je het speciale taaltje het beste bestempelen. Het begint in het spotje allemaal met een visboer die wat zeegebak te kort heeft, en vervolgens foutief aan de leverancier een bestelling van '15 kiklo inktvip' sms't, terwijl dat natuurlijk 15 kilo inktvis moet zijn. In de volgende scène van het filmpje zien we de orderverwerker, pardon: ordrekverwerker, de wenkbrauwen fronsen. Hij begrijpt de inhoud van het tekstbericht totaal niet en meldt zich bij zijn bazen: "Goeiemoggel! Ik krijg net een spoedje binnen, 15 kiklo inktvip." Vervolgens snatert het gezelschap heren terug in dezelfde brabbelige sms-taal. Uiteraard verschijnt daarna het nieuwste flitsende mobieltje van de telecomgigant in beeld, begeleid door de mededeling dat met dit nieuwe telefoontje met extra groot toetsenbord, dergelijke taalfouten zoals de heren in het filmpje spreken en sms'en, in het vervolg voorkomen kunnen worden.

Anneke Bos van reclamebureau N=5 is opgetogen over het succes. " Ongelooflijk! Ik ben eventjes op vakantie geweest, maar je komt terug en overal waar je komt is het 'goeiemoggel!'" Voor de zekerheid registreerde Bos de domeinnaam goeiemoggel.nl alvast, mocht dat in de toekomst nodig zijn. "Dat is onze vaste procedure. Als we een commercial produceren waar kreten in zitten waarvan wij denken dat ze misschien kunnen aanslaan, leggen we de domeinnaam vast, zodat een ander er niet iets mee gaat uithalen. Ik heb gezien dat er op Marktplaats.nl inmiddels zelfs T-shirts met 'Goeiemoggel!' worden aangeboden. Fantastisch, we hadden wel gedacht dat dit filmpje zou aanslaan, maar niet op zo'n grote schaal als nu. Heel Nederland Goeiemoggelt!"

Irritatie

Maar het expres verkeerd uitgesproken woordje leidt bij sommigen ook tot grote irritatie. "Ik slaakte werkelijk een zucht van verlichting", vertelt een visverkoopster opgelucht in haar haringkar, "dat ik vanmorgen een meisje in m'n kraam kreeg dat me gewoon begroette met 'goedemorgen' en vervolgens netjes 'vijf Hollandse Nieuwe' bestelde, in plaats van al die hordes volwassenen die me alleen maar 'goeiemoggelen' en vervolgens denken dat ze heel geestig zijn als ze '15 kiklo inktvip' bestellen. Tjongejonge, wat een dijenkletser is het toch! Vroeg dat meisje ook nog: 'Maar mevrouw, zegt dan echt iedereen 'goeiemoggel' tegen u?' Och lief kind, heb ik maar geantwoord, de mensen zijn niet wijzer!"

Wijs of niet, bij N=5 zijn ze dolblij met het overrompelende succes. " We hopen dat 'goeiemoggel' straks in de dikke Van Dale komt te staan. Dat zou voor ons een bekroning zijn."

Geen opmerkingen: